۶ درس از سخنرانی دختر ۱۶ساله سوئدی در سازمان ملل
گرتا تونبری (تونبرگ)، دختر ۱۶ ساله سوئدی و فعال محیط زیست است که به واسطه فعالیتهایش برای آگاهسازی جهانی در خصوص خطرات ناشی از تغییرات اقلیمی مشهور است. او به تازگی یک سخنرانی کوتاه در سازمان ملل و در حضور رهبران سیاسی دنیا انجام داده که توجه بسیاری را به خود جلب و نفسها را در سینه حبس کرده است.
گرتا یک دختر استثنایی به نظر میرسد. او کارهای عجیبی کرده است به خاطر مسائل اقلیمی اعتصاب کرده و جلوی پارلمان سوئد تحصن کرده است. او یک جنبش راه اندازی کرده است. او برای رسیدن به سازمان ملل از آن سر اقیانوس با قایق مجهز به توربین زیرآبی و انرژی خورشیدی مسافرت کرده تا نشان دهد برای کاهش گازهای گلخانه ای باید تلاش کرد. او عکسش روی جلد مجله تایم رفته است.
نکاتی از سخنرانی
همه اینها را کنار بگذارید. چیزی در سخنرانی او بود که همه را میخکوب کرد واشک خیلی ها را جاری ساخت. در اینجا شش نکته از سخنرانی او را خواهیم دید.
۱- سخن گفتن با “شما”
مخاطب صحبتهای این دختر “شما” هستید. او در کمتر از ۵ دقیقه بیش از ۲۰ بار از کلمه “شما” استفاده کرد. “شما”، چه به عنوان یک رهبر سیاسی که در مجمع نشستهاید و چه به عنوان یک فرد بالغ که هر جای دیگر دنیا هستید، هدف نکوهشهای او قرار دارید: آیا شما واقعا کمکی میکنید؟ آیا شما اصلا کاری انجام میدهید؟
۲- فضای متفکرانه
شما بعید است به این زودی فراموش کنید که پشت سر هم توسط یک نوجوان مورد سرزنش قرار گرفتهاید. او مرتبا تکرار میکند “چطور جرات میکنید؟” تا نقش شما را در این بحران یادآوری کند: چطور جرات میکنید تماشا کنید؟ چطور جرات میکنید وانمود کنید؟ این عبارتها محکم، ساده و جهانی هستند.
و درست در زمانی که فکر میکنید او تمام امید شما را نابود و شما را تحقیر کرده است، شما را دوباره به زمین بازی برمیگرداند: “اگر واقعا شرایط را درک میکنید و همچنان هیچ اقدامی نمیکنید، شما یک شیطان هستید، و این چیزی است که من نمیتوانم باور کنم”. او نمیخواهد با کلمات بازی کند ولی میداند صرفا با تهدید و تحقیر کردن مخاطبین نمیتوان آنها را با خود همراه کرد. او برای تحقق ایدهاش (توجه به تغییرات اقلیمی) به کمک همه نیاز دارد و این با دیوصفت نشان دادن مخاطب به دست نمیآید.
۳- اعداد
در این سخنرانی کوتاه، شما اعدادی را میشنوید که نمیتوانید آنها را نادیده بگیرید. او از اعداد استفاده میکند تا به داستان خود نیرو و اعتبار ببخشد ولی نه آنقدر زیاد که برای ما گیجکننده باشد. دنیا مقدار مشخصی دیاکسید کربن میتواند تولید کند و این عدد به سرعت در حال تمام شدن است. لازم نیست یک دانشمند باشید که این اعداد را درک کنید.
۴- احساسات
احساسات به دیگران منتقل میشوند. شما میبینید که این دختر به وضوح عصبانی است و جاهایی هست که بغض دارد و میخواهد اشکش جاری شود. درد او را حس میکنید. سخنرانان بزرگ با نشان دادن احساس خود اجازه میدهند مخاطب نیز آن را درک کند و این حس به آنها نیز منتقل شود. او بغض میکند، شما هم بغض میکنید؛ او برافروخته میشود، شما هم برافروخته میشوید.
مخاطب، آینه سخنران توانمند است.
مخاطب، آینه سخنران توانمند است.
۵- صدا
شاید بارها دیده باشید که یک سخنران، متن نوشته شدهای را –با لحن نسبتا یکنواخت- میخواند بدون اینکه هیچ حسی در سخنرانیاش دیده شود یا بدون اینکه صدایش بالا و پایین برود؛ بسیاری از رهبران سیاسی همینگونه صحبت میکنند. اما اینجا اینطور نیست؛ شما کسی را میبینید که بر روی کلمات و عبارات تاکید میکند و بخشهای کلیدی را با هیجان بیان میکند تا پیام خود را با تمام وجود به شما منتقل کند. تغییرات صدا و تاکید روی کلمات، هم جلب توجه میکند و هم حس را برمیانگیزاند.
۶- رفتار
نحوه رفتار باوقار و با اعتماد به نفسی که در این دختر میبینید، چیزی است که خیلی از رهبران سعی میکنند به آن تظاهر کنند. او به یک گروه از بزرگسالان چشم دوخته و آنها را بابت کمکاریشان نکوهش میکند بدون آنکه تماس چشمیاش با آنها قطع شود.
اصلا دقت کردید که او هرگز لبخند نزد؟ حتی وقتی جمعیت او را تشویق میکرد؟ او کاملا تجسم جدیتی بود که میخواست نشان دهد و دیگران را به آن وادارد.
ترجمه آزاد از نوشته AMANDA HOLT و MAEGAN STEPHENSدر Duarte.com
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.